Voorafbepalingen

 

Wat wil je verlichten? Waar wil je verlichting? Hoe sterk moet de verlichting zijn? Hoe lang moet de verlichting branden?
Allerlei vragen die je vooraf moet uitzoeken en beantwoorden. Hieronder staan een stappenplan.

1. Het doel
Wat moet verlicht worden? Welke lichtsterkte is genoeg? Hoe lang wil je de lamp laten branden?
Alles heeft invloed op de omvang van het systeem. Een lamp die niet de hele nacht hoeft te branden zal goed werken met een relatief kleine accu en klein zonnepaneel.

Gloeilamp

10 W

25 W

40 W

Spaarlamp

 

5 W

8 W

Halogeenlamp

 

20 W

30 W

Ledlamp

1 W

2,5 W

4 W

 

2. Het armatuur
Zoek een geschikt armatuur waarin de lamp kan branden. Misschien heb je zelf nog een oud armatuurtje staan of kun je een lamp ombouwen en geschikt maken voor 12 volt.
Een idee is de sigaarlamp, die bij Conrad verkocht wordt. Deze tuinlamp heeft een grote fitting (E27) en binnenin zit een aansluitbox waaraan je de kabel kunt aansluiten. Daarmee is hij naast 230 volt ook geschikt voor 12 volt.
Buitenlamp 'Zigar', bij Conrad te koop voor € 35

 

3. De lamp
Kies een lamp die het minste energie verbruikt: LED. De ledlampen die op 12 volt werken zijn echter vrijwel alleen in steekfittingen te verkrijgen (zoals de halogeenlampjes). Toch zijn er enkele ledlampen te koop die op 12 volt werken én een grote fitting hebben. Nadeel is wel dat het verbruik dan vaak groter is en je dus een grotere capaciteit aan zonnepaneelvermogen en accuvermogen nodig hebt. Dat maakt het duurder.
Goede ledlampen die een mooie kleur hebben zijn te krijgen bij Ledlampendirect en Topledshop.

Het is wel mogelijk een 'verloopfitting' te kopen. Daarmee kun je toch een ledlamp met een steekfitting in een grote fitting (E27) laten branden. Deze verloopfitting is bij kleine webshops op internet te vinden.