De schemerschakelaar

'

 

Algemeen
De schemerschakelaar moet de lampen automatisch aan- en uitschakelen. Dit gebeurt - zoals de naam het al zegt - bij ochtend- en avondschemering, dus het apparaat reageert op de lichthoeveelheid.

 

Installatie
Er is één kant-en-klare schemersensor op internet te koop die op 12 volt werkt: de "Kemo M122". Deze heeft vijf aansluitdraden:

Ik zal proberen de werking helder uit te leggen:
De twee meest linkse kabels dienen als voeding voor het apparaat zelf. Er staat een plus- en minteken op aangegeven. Daarnaast zijn nog drie kabels over. De middelste van de drie is het 'relais', dat is het functionele onderdeel dat kan switchen tussen de twee overgebleven kabels. De meest rechter kabel kun je onaangesloten laten; daar zal immers overdag, als er genoeg licht is, altijd stroom op staan, en dan moeten de lampen juist uit blijven. Zodra het donker wordt, schakelt het relais om en krijgt de middelste kabel van de vijf stroom. Er staat dan stroom op de positieve én negatieve kabel en de lampen gaan dus branden.
Het gaat bij dit systeem dus om de minkabel, die wordt aan- en uitgeschakeld. De pluskabel van de accu én de lampen is altijd aangesloten in een kroonsteentje. De schakelaar houdt de minstroom tegen als het overdag is, en laat het doorgaan als het donker wordt. Als je goed kijkt zou het dus ook andersom kunnen: als je de minkabel van de lampen aansluit op de meest rechter kabel, dan staat er overdag altijd stroom op, en als het donker wordt gaat de stroom eraf en over op de ander minkabel waar niets op aangesloten is. Zie het als een soort flipperkast.

Hieronder de werking in beeld:
                         
Het relais staat 'uit'; er staat stroom op de minkabel                 Het relais staat 'aan'; er staat stroom op de
waar niets op is aangesloten.                                               minkabel die aangesloten is op de lampen.
                                                                                      Het stroomcircuit is gesloten en de lamp gaat branden.

 

In normale toestand, overdag bij daglicht, is het relais altijd uitgeschakeld; althans, dan staat er stroom op de meest rechter kabel en als je daar niets op aansluit is het stroomcircuit niet gesloten en zal er dus geen lamp branden.

 

Benodigdheden
De schemerschakelaar mag niet in de openlucht liggen. Sowieso mogen kroonsteentjes ook niet open buiten liggen. De aansluitingen kunnen door vocht en regen corroderen en er is kans op kortsluiting.
> Koop een modulebehuizing. Daardoor blijft de sensor droog. Kijk goed of de deksel transparant is. Als die niet doorzichtig zou zijn, zal de sensor continu in het donker zitten en dus 'aan' blijven.
> Koop een kabelschroefstuk en een contramoer. Hiermee kun je de ingaande kabels netjes afwerken. Sla met een hamer op de kop van een schroevendraaier die op een van de voorgemaakte openingen van de modulebehuizing staat. Daardoor open je een gat en past het kabelschroefstuk erin. Met de contramoer maak je het kabelschroefstuk vast aan de behuizing.
Kijk bij de behuizing welke grootte schroefstukken erin passen. Bij onderstaand type past bijvoorbeeld een schroefstuk M16 en M20. M20 is groter en past door het hele gat. Als je de buitenste ring van de opening laat zitten en het gat dus kleiner is, past M16.

Het kabelschroefstuk                De contramoer

 

Webshop

Conrad.nl (€ 15)

'

Maak jouw eigen website met JouwWeb